10TVActualități

VIDEO // Angajații din Republica Moldova primesc miliarde de lei

Distribuiți acest articol!

Angajații din Republica Moldova primesc miliarde de lei…în plic. 21,3% dintre angajați primesc parțial sau total salariul în plic, potrivit unui sondaj prezentat de IDIS „Viitorul”. Potrivit cercetării, profilul celui care primește salariul în plic este următorul: persoană cu studii scăzute, din mediu rural, tânăr și cu venituri reduse.

Experții IDIS „Viitorul” susțin că a crescut nesemnificativ numărul celor care activează în câmpul muncii, dar sunt în afara evidenței statistice deoarece conform declarației lor primesc toată remunerarea în plic. Sunt peste 100 de mii de persoane care primesc salariile în plic, iar domeniile în care oamenii cel mai des nu muncesc în baza de contract, sunt în construcții și agricultură, afirmă expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit IDIS „Viitorul”, numărul persoanelor care primesc întreg salariu oficial a crescut comparativ cu anul trecut de la 75,1% la 78,7%. În același timp, numărul persoanelor angajate oficial, dar care primesc o parte salariul în plic pe parcursul unui an, a scăzut de la 71 mii persoane în 2017 la 40 mii peroane în 2018.

Sondajul a creionat și profilul celui care primește salariul în plic. Astfel acesta este o persoană care a studiat foarte puțin, din mediul rural, tânăr și cu venituri reduse, a declarat expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Conform estimărilor, salariul plătit în plic în acest an va constitui 7,7 miliarde lei față de 7,5 miliarde în 2017. Ratările totale ale Bugetului Public Național conform estimărilor noastre în acest an vor fi de aproape 3,5 miliarde lei, dintre care: Casa Națională de Asigurări Sociale va rata peste 2,2 miliarde lei, Compania Națională de Asigurări în Medicină aproape 700 milioane lei, iar Bugetul de Stat și cele Locale vor rata 550 milioane lei din impozitele pe venit a persoanelor fizice.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button