ActualitățiBasarabiaIMPORTANTERomânia

VIDEO // Congresul Reîntregirii Neamului / S-au pus bazele apropierii mai grăbite a reunirii

Distribuiți acest articol!

La data de 25 august s-a dat start primului Congres al reîntregirii neamului românesc. Sute de reprezentanți ai autorităților locale, asociații unioniste, din Republica Moldova, România, dar și alte teritorii istorice românești și-au dat întâlnire la Iași, în capitala celor trei Uniri, pentru a participa la eveniment. În cadrul lucrărilor conferințelor Congresului s-au abordat subiecte ca: spațiul informațional comun între România și R. Moldova, mediul asociativ la 100 de ani de la Marea Unire dar și despre schimburile de experienţă administrativă între autoritățile locale de pe ambele maluri de Prut.

Iaşiul, împreună cu primarul Mihai Chirica, şi-a asumat un rol major şi se află în prim planul activităţilor unioniste.

Rezultatele și concluziile conferințelor vor pune bazele unui document care se va îmbunătăți declanșarea apropierii mai grăbite a ținuturilor românești în jurul unei singure țări, mai afirmă Chirica.

Totodată Mihai Chirica afirmă că Conferințele Congresului Reîntregirii Neamului au fost o prefață a manifestației unioniste de pe 1 septembrie de la Chișinău, iar istoria o putem contura noi, cei care zilnic activăm pentru cauza națională.

Duminică dimineață a avut loc plenul reunit al Congresului Reîntregirii, în cadrul căruia, printre altele, s-au tras concluziile lucrărilor și s-a semnat Declarația solemnă, potrivit căreia „participanții și arată disponibilitatea de implicare pentru dezvoltarea economică, socială, culturală și pentru perpetuarea valorilor spirituale românești”. Evident, primul semnatar a fost primarul Mihai Chirica, cel care, în cuvântul de final, a mulțumit participanților pentru prezența la Congres, punctând faptul că „alcătuim un amestec care definește națiunea română, din toate colțurile ei, de pretutindeni”. Conferințele congresului reîntregirii neamului vor continua pe parcursul anului centenar în mai multe orașe ale României, dar și în R. Moldova.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button