10TVActualitățiBasarabia

VIDEO // Constantin Stere, ctitor al reîntregirii

Distribuiți acest articol!

Constantin Stere, ctitorul reîntregirii Basarabiei cu România a jucat un rol covârșitor în favoarea votului istoric de reunire a provinciei înstrăinate, Basarabia cu România. În cadrul emisiunii Moldova Live, istoricul Ion Varta a menționat importanța figurii emblematice a lui Constantin Stere pentru reunirea ambelor maluri ale Prutului în 1918.  

Constantin Stere timp de 3 zile și 3 nopți a trecut 28 de intervenții în fața întregului corp de deputați ai Sfatului Țări și a pledat în permanență ca oficialii să-și de-a votul pentru Unirea Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918, pe ordinea de zi a ședinței Sfatului Țării, ca subiect a apărut și reîncorporarea lui Stere ca deputat, lucru acceptat de toți membrii, pentru meritele sale, a spune istoricul Ion Varta.

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 nu ar fi putut avea loc dacă mișcarea de eliberare națională din provincia ocupată de Rusia țaristă, nu ar fi fost susținută și de românii din dreapta Prutului. Printre factorii de bază în afirmarea spiritului românesc în Basarabia a fost Școala românească, în special Universitatea din Iași, iar personajul marcant a fost profesorul Constantin Stere, Ministru în Guvernul Marghiloman.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button