ActualitățiBasarabiaIMPORTANTERomânia

VIDEO / De azi, moldovenii cu cetățenie română vor avea pașapoarte cu termen extins la 10 ani

Distribuiți acest articol!

Astăzi, 20 iulie, intră în vigoare legea Guvernului României privind extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 şi 25 de ani.

Până acum, legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate stabilea o valabilitate de 5 ani a pașapoartelor simple electronice, eliberate de Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. Taxa de pașaport, stabilită de Compania Imprimeria Națională este de 258 de lei, iar valabilitatea pașaportului simplu electronic este de două ori mai mică decât cea a Cărților de Identitate. O inițiativă de mărire a termenului de valabilitate a pașapoartelor vine din partea deputatului PMP, Constantin Codreanu.

”Termenul de valabilitate de 5 ani, ce nu are o justificare întemeiată, presupune pierdere de timp și resurse, atât din partea cetățeanului, cât și a Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor. Românii suportă, în 10 ani, costuri cu mult superioare, de 2, 3, 4 și chiar de 5 ori mai mari decât cele plătite pentru pașapoarte de către alți cetățeni ai altor state europene”, a menţionat parlamentarul Constantin Codreanu.

În vederea clarificării acestei situații discriminatorii, deputatul PMP a adresat o interpelare Ministerului Finanțelor Publice în vederea obținerii unui răspuns cu privire la aceste costuri. De asemenea, a pregătit și depus la data de 21 iunie 2017, având sprijinul mai multor colegi din toate grupurile parlamentare, un proiect de lege de modificare și completare a Legii 248/2005, în sensul măririi termenului de valabilitate al pașapoartelor românești de la 5 la 10 ani, după modelul majorității statelor europene.

Proiectul a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional și a fost adoptat de Senatul României în aprilie a.c. Acesta este menit să să fluidizeze activitatea serviciilor de paşapoarte prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button