10TVActualitățiIMPORTANTE

VIDEO // Dodon pune în pericol RM. Șeful statului nu ascunde implicarea în scheme dubioase

Distribuiți acest articol!

Mână pe mână se spală! În timp ce condamnă actuala guvernare pentru furtul miliardului, Dodon împinge înainte legile care creează premise pentru “înălbirea” banilor obținuți ilegal, inclusiv din fraudarea băncilor moldovenești. Chiar dacă se declară un adversar al Guvernării, Igor Dodon a promulgat controversata lege privind amnistia fiscală și legalizarea capitalurilor, promovată de democrați, în pofida faptului că aceasta a fost dur criticată de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, care au tras alarma că astfel se va permite legalizarea veniturilor ilegale. Mișcarea Președintelui demonstrează că acesta are interese personale legate de beneficiile oferite de noile facilități de legalizare a capitalului dubios. Așa, spun experții, Dodon nu ascunde deloc că este implicat personal în schemele aranjate de PDM.

Igor Dodon și-a argumentat pe pagina sa de Facebook decizia de a promulga legile privind amnistia fiscală și legalizarea capitalurilor prin faptul că acestea ar îmbunătăți mediul de afaceri, subliniind că guvernarea face o reformă necesară, dar întârziată. El a făcut trimitere la o reformă similară aplicată de guvernarea comunistă din care făcea parte, în 2007, din care actuala putere de la Chișinău s-ar fi inspirat. Totodată, el a promis noi reforme în acest domeniu, dacă la putere va veni Partidul Socialiștilor, formațiune care, trebuie menționat, a ieșit din sala de ședințe a Parlamentului, atunci când s-au votat proiectele promulgate ieri de Igor Dodon.

Economistul Viorel Gîrbu, a denunțat lipsa de transparență decizională legată de promovarea acestui pachet de legi, precum și o serie de breșe în textul normelor, care nu clarifică pe deplin cum vor putea fi prevenite spălările de bani.

Proiectele prevăd posibilitatea legalizării banilor și bunurilor nedeclarate în schimbul unei taxe în valoare de 3 la sută. Aministia fiscală și actele premărgatoare beneficiaza toate gruparile cu interese inguste, chiar daca principalul initiator este PDM. Aceste mecanisme pot insa contribui la importul de finanțe de origine obscură, iar cu asta va veni un nou val de corupție politică și amenințări deschise pentru ceea ce a mai ramas viu din instituțiile democratice ale Republicii Moldova.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button