MAGAZIN

VIDEO // Eroii români căzuți în lupte, comemorați de 9 mai la Chișinău

Distribuiți acest articol!

Asociația „UNIREA – ODIP” a organizat astăzi9 mai 2018, un eveniment de comemorare a eroilor români căzuți în lupte.

Zeci de persoane au mers astăzi la Cimitirul Eroilor de pe bd. Decebal din Chișinău pentru a-i comemora.

Soldaţii au fost pomeniţi de tinerii de la Asociaţia Unirea-ODIP, dar şi de alte partide unioniste.

Acestea au venit în marș de la Gară și au asistat la un Tedeum în memoria eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial, au depus jerbe de flori la troița de la cimitir și au ținut discursuri.

„Avem datoria sfântă de a comemora eroii căzuți pe câmpul de luptă apărând patria de cotropitori. Ocupanții au dorit mereu ca acest cimitir și acești eroi să fie șterși din istorie și de pe fața pământului. Noi, tânăra generație, nu vom permite acest lucru și vom sta la straja memoriei acestor bărbați ai neamului”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele „UNIREA – ODIP”.

Cu flori şi drapelul României în mână. Aşa au fost pomeniţi de tineri şi bătrâni cei 3.000 de ostaşi din România, Germania, Franţa, Serbia dar şi alte ţări, care au căzut pe frontul de luptă în primul şi al doilea război mondial.

Preoţii au oficiat o slujbă, iar bătrânii au ţinut să vorbească despre importanţa marcării aceste date.

Potrivit datelor oficiale în Cimitirul Eroilor Români sunt înhumaţi peste 3.000 de soldaţi, identitatea cărora a fost stabilită doar pentru câteva sute dintre ei. Lotul de pământ unde se află cimitirul a fost vândut încă acum 10 ani, iar activiştii spun că după ce vor câştiga în instanţă lupta cu agentul economic pentru a-i oferi un alt lot de pământ în schimbul cimitirului, locul de veci pentru ostaşi ar urma să fie renovat din talpă.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button