MAGAZIN

VIDEO. Expert: Rusia nu finanțează Republica Moldova, ci separatismul și partidul lui Dodon

Distribuiți acest articol!

Igor Dodon susține că cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova, sunt Rusia și Turcia. Statistica cu privire la asistenţa externă acordată Republicii Moldova îl contrazice însă pe Dodon. Potrivit unui raport, publicat de cancelaria de stat de la Chișinău, cu privire la asistenţa pentru dezvoltare de care a beneficiat statul anul trecut, arată că cei mai importanţi cinci donatori ai Republicii Moldova în 2016 au fost Uniunea Europeană, Banca Mondială, Agenţiile ONU, România şi America. Cei cinci parteneri de dezvoltare au oferit 76 la sută din asistenţă. Însă nici Rusia și nici Turcia nu figurează în topul principalilor donatori.

Expertul în securitate, Rosian Vasiloi, invitatul de la Sfatul Țării de pe 10TV, emisiune moderată de Anatol Ursu, a vorbit, în termeni financiari și de securitate, despre veridicitatea afirmațiilor lui Igor Dodon, care, potrivit expertului, sunt eronate.

”Aceste două țări (Rusia și Turcia), cel puțin în statisticele oficiale, nu figurează ca donatori, dar, cu o remarcă, nu înseamnă că, cel puțin, Federația Rusă nu asistă pe altă dimensiuni – financiar, politic și militar – anumite forțe din Republica Moldova”

Aceste dimensiuni, potrivit expertului, sunt cele ale separatismului din stânga Nistrului și Partidul Socialiștilor.

”Cel mai trist însă este faptul că și Republica Moldova participă, într-un fel, la finanțarea separatismului, prin procurarea energiei electrice de la Centrala de la Kuciurgan”, a afirmat expertul.

Declarațiile au fost făcute în contextul vizitei lui Igor Dodon la Comrat, unde a afirmat că Turcia și Federația Rusă sunt ”cei mai bun prieteni” ai Găgăuziei și Republicii Moldova.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button