MAGAZIN

VIDEO / Investigație. Laundromatul azer: Politicieni europeni, cumpărați de Azerbaijan

Distribuiți acest articol!

onturile unor politicieni europeni au fost alimentate cu fonduri secrete de milioane de euro timp de doi ani. S-a întâmplat între 2012 și 2014.

Banii au venit, în principal, din Azerbaidjan, fostul stat sovietic din Caucaz aflat încă sub dinastia unui general KGB.

În timp ce încasau banii, politicienii europeni supravegheau, ca observatori, alegerile în care președintele Ilham Aliyev câștiga un nou mandat, declarându-le corecte în pofida criticilor opoziției și ale organismelor internaționale, sau promovau țara de la Marea Caspică ca un “teritoriu al toleranței”.

Documentele financiare ale unui fond de 2,5 miliarde de euro au fost obținute de publicația daneză Berlinske. Jurnaliștii danezi, în colaborare cu OCCRP, organizație din care face parte și RISE Project, și alte două instituții media au urmărit apoi traseul banilor. A rezultat o amplă mașinărie de spălat bani – “Laundromatul Azer” – denumită astfel datorită sumelor vehiculate prin companii-fantomă pentru a le pierde urma. Platforma financiară arată cum regimul de la Baku, capitala Azerbaidjanului, și-a cheltuit miliardele și cum și-a plătit prietenii, politicieni și afaceriști, din Bulgaria și până-n Germania.

Peste 1,3 milioane de euro au fost direcționate și către România. Au încasat: șeful filialei SOCAR, un arhitect italian care a apărat public regimul Aliyev, un deputat azer și clubul de fotbal Oțelul Galați.

MECANISMUL FINANCIAR

Un punct-cheie pe harta transferurilor a fost filiala unei puternice bănci europene.

Danske Bank, cea mai mare bancă daneză și una dintre cele mai mari de pe continent, a închis ochii la tranzacții suspecte de spălare de bani, deși miliardele de euro au tranzitat filiala ei din Estonia.

Aici, banii au ajuns în conturile a patru companii britanice, de unde s-au împrăștiat apoi pe tot globul. În total, peste 16 mii de tranzacții.

Baktelekom MMC, o companie controlată de familia Aliyev a fost principala finanțatoare a schemei financiare transfrontaliere. Compania a transferat peste un miliard de euro din contul ei de la Banca Internațională a Arzerbaidjanului (IBA), deținută de statul azer.

IBA – un fel de Bancorex azer – a intrat recent în colaps financiar, la doi ani după ce a pompat banii în “Laundromat”.

Alte sume consistente au fost plătite direct din bugetul Azerbaidjanului și al Rusiei, dar și de la companii-paravan implicate într-un alt mare scandal financiar “Laundromatul Rusesc”, investigat în ultimii ani de reporterii OCCRP.

Citiți continuarea pe riseproject.ro

 

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button