MAGAZIN

VIDEO. Istoric, despre demersul de retragere a trupelor din Transnistria: Este un gest salutar

Distribuiți acest articol!

Gestul autorităților de a înainta un demers Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor Federației Ruse din stânga Nistrului este salutar”.

Afirmația îi aparține istoricului Anatol Petrencu, invitatul de aseară de la Știrea Zilei de pe 10TV, moderată de Dorin Galben. Istoricul crede că acest gest va permite altor state să afle mai multe despre conflictul din Transnistria, care nu este unul tocmai înghețat, ci destul de activ.

Dacă diplomația noastră, mă refer la conducere, a luat această decizie de a se adresa sesiunii anuale a ONU și dacă se va solicita punere în discuție în ordinea de zi, este un lucru foarte bun, pentru că lumea o să afle de Republica Moldova, în primul rând, mai mult decât se știa până acum. În al doilea rând, este vorba de un conflict pe care ONU, ar trebui, printr-o decizie, pentru că este cel mai autoritar for internațional, să ceară Federației Ruse să-și respecte niște obligațiuni pe care și le-a luat în 1999, prin care a anunțat că-și retrage trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Să și le retragă! Acum, întrebarea este dacă se va pune în discuție. Să sperăm că se va pune

E necesar însă de menționat că rezoluțiile adoptate în cadrul Adunării Generale a ONU nu au un caracter obligatoriu.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button