10TVActualități

VIDEO // Limba rusă, interzisă în regiunea Lvov din vestul Ucrainei. Moscova a criticat dur această măsură

Distribuiți acest articol!

Limba rusă, interzisă în regiunea Lvov din vestul Ucrainei. Parlamentul regional a adoptat un moratoriu privind utilizarea publică a oricărui produs cultural în limba rusă până la încetarea „ocupaţiei” Ucrainei de către Rusia, referire la anexarea Crimeii şi la regiunile din est aflate sub controlul separatiştilor proruşi. Moscova a criticat dur noua măsură ucraineană.

Populaţia din regiunea Lvov, de la frontiera cu Polonia, foloseşte în mare parte limba ucraineană în viaţa sa cotidiană, spre deosebire de alte regiuni în care folosirea limbii ruse este răspândită.  Această decizie, care nu constituie decât o recomandare şi nu implică niciun calendar, vizează “protejarea câmpului informaţional ucrainean de influenţele hibride ale ţării agresoare şi depăşirea consecinţelor unei lungi rusificări lingvistice”.

Deloc suprinzător, Moscova a criticat dur această măsură, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova evocând o “iniţiativă neconstituţională” şi făcând apel la organizaţiile internaţionale să reacţioneze.  Decizia îşi propune să împiedice restaurantele şi mijloacele de transport în comun să difuzeze cântece în limba rusă şi să se opună difuzării de filme în limba rusă sau lecturilor publice în rusă.

Într-un context de vii tensiuni între Kiev şi Moscova în ultimii ani, Ucraina a interzis deja la nivel naţional filmele care consideră că glorifică armata rusă şi a blocat intrarea pe teritoriul său a artiştilor care s-au deplasat în Crimeea direct de pe teritoriul rus.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button