Actualități

VIDEO // Lipsa banilor UE va aduce statului un deficit bugetar dublat

Distribuiți acest articol!

Dacă Republica Moldova nu va primi asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene, atunci deficitul bugetar al Republicii Moldova pentru anul curent se va dubla. Acum, în urma deciziei Parlamentului European, se pune sub semnul întrebării viitorul exporturilor moldovenști pe piața blocului comunitar. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la 10TV de către experții economicii Sergiu Gaibu și Sveatoslav Mihalache.

Potrivit expertului economic, Sergiu Gaibu, la momentul actual, deficitul bugetar este aproximativ cinci miliarde de lei, respectiv, dacă nu va fi acordată asistența macrofinanciară, acesta va constitui mai mult de zece miliarde de lei. Expertul economic Sveatoslav Mihalache se întreabă ce se va întâmpla cu piața de desfacere a mărfurilor moldovenești, dacă relațiile cu UE vor fi periclitate? Potrivit lui, Republica Moldova depinde actualmente de piața de desfacere a UE. În același timp, bugetul țării depinde de exporturile care se fac în țările UE.

Joi, 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button