10TVActualitățiRomânia

VIDEO // Marele actor Ion Ungureanu, ar fi împlinit astăzi 83 de ani

Distribuiți acest articol!

Marele Actor, regizor și luptător pentru identitate națională, Ion Ungureanu, ar fi împlinit astăzi 83 de ani. A fost printre cei care au votat Declarația de Independență la 27 august 1991 și făcut parte din generația de aur a naționaliștilor din Basarabia.

Actor, regizor și luptător pentru identitate națională, acesta a fost Ion Ungureanu, care ar fi împlinit astăzi 83 de ani. S-a născut la 2 august 1935 în comuna Opaci, din plasa Căușeni, județul Tighina, România.

În calitate de scriitor, la începutul carierei sale, a scris şi publicat versuri şi proză. „Problemele despre care scriu mă copleşesc şi ar fi mai bine să nu am motivaţia de a scrie. Experienţa noastră istorică este unică în felul ei. Cine suntem astăzi? O colonie care şi-a declarat independenţa, din care n-au plecat coloniştii cu armata lor de ocupaţie. Acum suntem RM. Adică, Republica Ribbentrop- Molotov. Noi am apărut ca stat în urma pactului semnat de cei doi, când ni s-au răpit teritorii la sud şi la nord”, spunea Ion Ungureanu.
În activitatea sa profesională a ocupat și funcția de actor la teatrul „Luceafărul” din Chișinău, ulterior a devenit director artistic al teatrului.

La 27 august 1989, Ion Ungureanu este cel care dă citire Rezoluției Primei Mari Adunări Naționale.

A îndeplinit funcția de ministru al culturii al Republicii Moldova și a fost deputat în primul Parlament în anii 1990-1994. Ion Ungureanu este unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență la 27 august 1991.

S-a stins din viață la 28 ianuarie 2017. Pentru activitatea sa a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare şi medalia „Meritul Civic”. Ion Ungureanu a făcut parte din generația de aur a naționaliștilor din Basarabia.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button