10TVActualitățiRomânia

VIDEO// „Memorie,identitate și comunitate”

Distribuiți acest articol!

Cercetători, studenți istorici și cadre universitare de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat azi întâlnire în cadrul proiectului „Memorie, identitate și comunitate” pentru a pune bazele unui studiu de istorie orală care se va desfășura pe Valea Prutului, în România și Republica Moldova.

Proiectul universitar-academic Memorie, identitate și comunitate, studii de istorie orală pe Valea Prutului, în România și Republica Moldova își propune să analizeze fenomenele din cadrul societății noastre și a relațiilor internaționale.

Potrivit lui Valentin Arapu, proiectul își propune să utilizeze experiența istorică și culturală a comunităților dezvoltate în jurul graniței, ca sursă de identificare a elementelor necesare apropierii localităților românești din România și Republica Moldova, situate de o parte și de alta a râului Prut.

Inițiativa este susținută și sponsorizată de către Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu , Facultatea de Istorie și Filozofie din USM și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Obiectivul general al inițiativei include o dublă semnificație, deoarece își propune să atingă latura comună a unor grupuri compacte, caracterizate de aceleași obiceiuri și limbă, dar și imaginea frontierei estice a României și Uniunii Europene.

Pe lângă culegerea mărturiilor orale, cercetătorii vor realiza și o arhivă foto-video, înregistrând imagini, obiecte şi eventuale reconstituiri elocvente pentru istoria unor comunităţi aflate de-a lungul frontierei. Atât volumul cât și celelalte materiale culese de pe teren vor fi puse în circuitul public prin work-shopuri, dezbateri, lansări de carte, expoziții, emisiuni difuzate la posturile regionale de radio şi tv, atât în România cât și în Republica Moldova.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button