Actualități

VIDEO. Noi și “sfaturile” Rusiei

Distribuiți acest articol!

Parafrazând antica butadă a poetului latin Vergiliu, „Timeo danaos et dona ferentes!”, și adaptând-o la conjunctura zilelor de astăzi, am putea spune, fără teama de a greși „Ferește-te de oficialii Federației Ruse chiar și atunci când par binevoitori!”. Prezent la Suceava, unde a fost invitat să participe la un forum economic, ambasadorul Kremlinului în România a încercat, precum viclenii greci de sub zidurile Troiei, să vâre un cal de lemn între zidurile cetății de scaun a marelului Ștefan. Diplomatul, cu tupeu de nebun de curte al țarului, din aceeași categorie de bufoni cu Rogozin sau Jirinovski, s-a umplut însă de balegă, atunci când s-a scremut să treacă de vigilența auditoriului universitar. Mimând neutralitatea față de relația România – Republica Moldova, el le-a recomandat românilor dornici de reunire cu basarabenii modelul rusesc din Crimeea. Adică, cel al unui referendum trucat după o anexare de tip terorist.

Mojicia moscovitului a fost taxată și pe loc, admirabil, de rectorul universității sucevene, Valentin Popa, dar și ulterior de opinia publică din România. Nu pentru că readucerea acasă a fraților rupți de Țară nu ar fi un ideal pentru orice român sănătos la cap, ci pentru că NU modelele și consilierea rusească ne lipsesc pentru asta. Să ne înțelegem, nu poți să înveți cum să cucerești femei de la un violator în serie. Și dacă de-a lungul istoriei am fost, uneori, obligați să îi ascultăm, cum ne dădeau lecții despre fericire și civilizație cei care își lichidau populația civilă prin înfometare, deportări, execuții și așa mai departe, iată că astăzi suntem poziția de pe care să le dăm cu flit pe față propagandiștilor mercenari ai Kremlinului.

Federația Rusă, succesoarea defunctei urss, se chinuie din răsputeri să recâștige pozițiile abandonate de Imperiul Sovietic la prăbușirea cortinei de fier. Iar singura șansă pentru a reuși asta este reinventarea unui război rece. Intrigile informaționale, bruiajele din orice poziție ale democrației și normalității, din a căror categorie face parte și discursul lui Kuzmin de la Suceava, sunt modalitatea prin care conducătorii de azi ai Rusiei să nu fie ignorați complet în zona geopolitică de lumea civilizată. Și nu am putea spune că uneori nu le iese. Implicarea diabolică în procesele democratice din lumea occidentală, manipularea grosolană a populismului în punctele fierbinți și deci vulnerabile ale lumii, a punctat de câteva ori prin garda relaxată a statelor democratice. Insuficient însă pentru a câștiga meciul de box geopolitic cu Vestul.

Revenind însă în propria noastră ogradă, trebuie să spunem că tentativele jalnice de manipulare venite dinspre Est sunt din start sortite eșecului pe pământ românesc. Nici măcar speculațiile, lansate deliberat de trompetele ex-sovietice, în zona acestei teme de suflet a Reunirii, potrivit cărora Moscova ar putea fi mai sensibilă la această lacrimă a neamului nostru, Basarabia, nu trebuiesc tratate în altă cheie decât celelalte insisnuări ale Rusiei în chestiunile pe care ar dori să le arbitreze în regiune. Cum se va face reîntregirea Țării, prin ce metode, cu ce costuri, cu care viteză, sunt probleme care privesc doar locuitorii de pe cele două maluri de Prut. Pe care, după Reunire, nu îi poate hrăni nimeni cu propagandă, cu ură față de vecini și desenarea de inamici închipuiți. Ci cu libertate, progres și prosperitate. Aceasta este oferta României și de aceea politrucii Federației Ruse nu au ce ne recomanda la acest capitol. Pentru că ei nu și-au propus niciodată asta pentru compatrioții lor, deci, evident, habar nu au despre ce vorbim noi aici.

Verbe cu Vali Buda

#Verbe cu Valentin Budawww.privesc.euMoldtelecom – poziția 22 StarNet – poziția 36 ARAX – poziția 24 Sun Communications – 159

Publicată de 10tv.md pe Miercuri, 15 noiembrie 2017


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button