10TVActualitățiBasarabia

VIDEO/ Nu uitați nicio clipă jertfa lor! S-a inițiat o campanie pentru restaurarea unei troițe

Distribuiți acest articol!

O troiță ostășească din curtea bisericii Sfântul Arhanghel Mihail și Gavriil din satul Iurceni, raionul Nisporeni va fi restabilită în decursul următoarelor luni. 32.000 de lei sunt necesare pentru lucrările asupra monumentului istoric și aproximativ 10.000 de lei pentru amenajarea spațiului de onoare. Echipa 10TV a mers la fața locului să ia act de mersul desfășurării colectărilor resurselor financiare.

Campania de colectare a fondurilor pentru restabilirea troiței ostășești din curtea bisericii Sfântul Arhanghelul Mihail și Gavril din satul Iurceni a fost lansată la inițiativa unui grup de tineri împreună cu Societatea Culturală „Ginta Latină – Nisporeni”. Până acum s-au colectat peste 4.000 de lei potrivit voluntarei, Nina Cătălina Popa.

Monumentul istoric în stil românesc a fost sculptat în lemn de stejar și are încrustată monograma Regelui Mihai I al României, dar și expresia „Nu uitați nicio clipă jertfa lor”. Troița a rezistat pe timpul războiului și a reușit să se păstreze datorită oamenilor, potrivit lui Adrian Ungureanu, președintele Asociației Obștești „Faptă nu Vorbă”.

Unul dintre locuitorii satului Iurceni, Gheorghe Teleman spune că a fost martor la inaugurarea monumentului istoric încă înainte de război. Ion Inculeț a organizat marele eveniment de atunci, iar proiectul lucrării a venit de la București.

Sculptorul principal a fost Chirică Lupeca, iar unul din meșteri – Elisei Baltă, cetățean de onoare al orașului Nisporeni. La restabilirea monumentului istoric va lucra meșterul Vasile Adam.

Un spațiu special pentru Troiță va fi amenajat în parcul Fântâna Mare din Iurceni, iar lucrările se vor desfășura în decurs de jumătate de an. Astfel, inaugurarea monumentului se preconizează pentru primăvara anului 2019.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button