10TVActualități

VIDEO // Practicile de răpire în regiunea Transnistreană, în vizorul Promo-Lex

Distribuiți acest articol!

Comitetul Organizației Națiunilor Unite împotriva torturii a evaluat zilele acestea situația respectării drepturilor omului în baza celui de-al șaselea raport periodic al Federației Ruse. Experții și-au manifestat îngrijorarea că practicile de tortură sunt pe larg folosite în Rusia indicând necesitatea de ajustare a legislației naționale pentru incriminarea torturii. Asociația Promo-Lex au venit cu o serie de recomandări către Comitetul ONU împotriva Torturii și către Federația Rusă.

”Practicile de răpire și transmiterea persoanelor către structurile regimului din Tiraspol”, acestea au fost probemele puse în discuție în cadrul Conferinței organizate de Promo-Lex. Potrivit lui Ion Manole, președinte Promo-lex, statul nu asigură securitatea cetățenilor din Republica Moldova. Asociația condamnă practicile de colaborare între organele constituționale de poliție și structurile ilegale din stânga Nistrului.

Cazul lui Kuzmiciov este unul dintre exemplele de răpire și tortură. Recent, la 27 iulie, fostul șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadii Kuzmiciov, a fost oprit de către un echipaj al Inspectoratului Național de Patrulare pentru a-i fi verificate actele. Între timp, dintr-un alt vehicul, fără numere de înmatriculare, au ieșit patru mascați, l-au pus la pământ, i-au luat toate actele din mâinile polițiștilor, iar ulterior l-au reținut pe Kuzmiciov și s-au făcut nevăzuți. Reținutul a fost maltratat și lipsit de asistența medicală necesară. Potrivit avocatului Țurcan, Ministrul Afacerilor Interne ar fi trebuit să-și dea demult demisia din cauza ilegalităților fără număr din R. Moldova.

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button