Actualități

VIDEO // Presa lui Putin își face mendrele în Republica Moldova

Distribuiți acest articol!

O publicație de știri interzisă în statele europene, face propagandă rusească deschis în Republica Moldova. Prin intermediul ”agenților străini” de la Moscova, precum este Sputnik, la Chișinău sunt distribuite știri false, informații manipulatorii și conținut propagandistic.

Raportul sub denumirea „Manipularea informațională, o provocare pentru democrațiile noastre”, elaborat de Centrul de analiză, prognozare și strategie din cadrul Ministerului Apărării și de către Centrul de cercetări strategice de pe lângă Ministerul Apărării de la Paris specifică faptul că posturile rusești Sputnik și Russia Today sunt considerate drept propagandistice, iar jurnaliştilor nu li se recomandă acreditarea la aceste surse media.

Documentul de 200 de pagini conține exemple concrete potrivit cărora, Moscova, prin intermediul acestor surse, încearcă să manipuleze opinia publică și se implică în treburile interne ale unor state. Exemplele cele mai elocvente sunt din Ucraina, Marea Britanie și alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Autorii raportului propun și 80 de recomandări în virtutea cărora pot fi verificate și identificate știrile false. Ei menționează că jurnaliștilor care produc asemenea material propagandistic trebuie să li se spună pe nume şi, ca atare, să nu li se mai acorde licenţe.

Anul trecut, și autoritățile de la Washington au declarat postul rusesc de televiziune Russia Today drept un “agent străin”. Moscova a adoptat, în replcă, o lege ce permite declararea surselor media drept agenți străini.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button