Actualități

VIDEO. PUN se extinde în România. Prima organizație a fost constituită la Galați

Distribuiți acest articol!

Partidul Unității Naționale din Republica Moldova, formațiune politică unionistă, a organizat, duminică, o întâlnire cu cetățenii din raionul Cahul al Republicii Moldova, în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” al municipiului. Au participat, printre alții, președintele de onoare al PUN, președinte al PMP, Traian Băsescu; președintele PUN, Anatol Șalaru; prim-vicepreședintele PUN, Ana Guțu; deputații basarabeni ai PMP, Constantin Codreanu și Eugen Tomac și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, scrie tomisnews.ro.

PUN se extinde și în România

Partidul înființat de Șalaru a trecut, literalmente, Prutul și președintele partidului a salutat reprezentanții PUN de la Galați, care s-au deplasat la întâlnirea de la Cahul.

„Salut prima organizație a PUN constituită la Galați, un grup de tineri care se alătură proiectului nostru politic! (…) Lunca Prutului întotdeauna a fost un leagăn, o insulă a românismului. După 25 de ani de experimente politice asupra acestui teritoriu, oamenii au început să se întrebe: mai are, oare, viitor Republica Moldova? Cei care au venit aici știu că aceasta este o utopie, pentru că avem armată de ocupație, avem partide care doresc să ne reîntoarcă în URSS, doar să se afle la guvernare și acum a apărut un partid politic care oferă șansa cetățenilor Republicii Moldova pentru o viață decentă, plină de garanții, în UE și aceasta o vom obține prin Unirea Republicii Moldova cu România! (…) Toate partidele de la noi sunt SRL-uri sau SA-uri, toate făcute în jurul unui singur om, în jurul unei idei: să rămână la guvernare! Ceea ce vrem noi să facem este o premieră, după Unirea cu România, noi, politicienii, vom avea cel mai mult de pierdut: vom dispărea! Dar, în schimb, va rămâne ceea ce ne-am propus cu toții: România Mare! Oamenii noștri vor avea altă viață! Acest proces a prins rădăcini. Unii au zis că nu o să meargă PUN, dar a prins rădăcini, sunt foarte mulți tineri, oameni în vârstă care vin la noi, mulți politicieni care vor să adere!”, a spus Șalaru.

Codreanu: „Peste 80% din mass-media din Moldova este controlată de Rusia”

Factorul propagandistic încă domină viața publică din Republica Moldova, aspect pe care deputatul Constantin Codreanu l-a punctat în discursul său.

„Republica Moldova este în continuare victima propagandei sovietice, care, mai nou, a căpătat o altă coloratură a Kremlinului. Știți foarte bine că peste 80% din tot ce înseamnă mass-media sunt controlate de posturile rusești și, atunci, este important că a apărut acest partid, care oferă șansa celor care împărtășesc acest ideal sfânt să participe la viața politică a Republicii Moldova. Vine anul 2018, când vom marca 100 de ani de la Marea Unire. România, din păcate, încă nu este întreagă. (…) Cetățenia română este singurul instrument pentru a realiza reunificarea! Am lansat un nou proiect: 100.000 de cărți pentru Centenar, un alt lucru care va apropia cele două maluri ale Prutului, pentru că sunt necesare și podurile de cărți pe care PUN și PMP le realizează!”, a spus Codreanu.

Tot despre propaganda Moscovei a vorbit și Ana Guțu.

„Din păcate, în ajunul Centenarului Marii Uniri, Republica Moldova, în actualele sale frontiere traversează o profundă criză identitară. Nu toți au beneficiat de o educație corectă, știu cine sunt și de unde vin, ba, mai mult, mulți își reneagă rădăcinile românești, latinești și aceasta se datorează celor peste 150 de ani de ocupație rusească, imperială și sovietică și care ne-a adus deportări, foamete organizată, rusificare, genocid pe criterii etnice. Astăzi, acești oameni care mai continuă să rătăcească în obscurantism și întuneric, instrumentează propaganda feroce care vine din Est!”, a spus Ana Guțu.

Tomac: „Nu m-am refugiat ca un oportunist la București. Din 1991 până în 1994 imnul Republicii Moldova a fost „Deșteaptă-te, române!””

Deputatul Eugen Tomac s-a născut în 1981 în sudul Basarabiei (fosta localitate gr. Alexandru Averescu), în prezent în Ucraina și susține că face „ceea ce trebuie să facă orice român cu mult curaj: să lupte pentru neamul său!”

„Au apărut doi criminali, unul de la Berlin și altul de la Moscova și au hotărât că Basarabia trebuie ciopârțită. Așa m-am născut eu, într-o localitate de lângă Cahul, care astăzi, deși este românească, se află sub altă administrație, însă în mintea și sufletul meu întotdeauna am știut ce sunt, că sunt român, născut în Basarabia, iubesc acest sat și nu m-am refugiat ca un oportunist la București, ci am făcut ceea ce trebuie să facă orice român cu mult curaj: să lupte pentru neamul său! (…) Mulți dintre noi avem curajul să ne afirmăm identitatea românească, marea parte a populației continuă însă să aibă anumite temeri, pentru că, deși fiecare în sinea lui știe ce limbă vorbește, știe că este român, dar propaganda agresivă impusă prin teroare, prin politici de deznaționalizare, și-a pus puternic amprenta pe mintea moldoveni. Avem obligația să ieșim din zona minciunii. Au existat momente de luciditate, din 1991 până în 1994 imnul Republicii Moldova a fost „Deșteaptă-te, române!” A fost o pagină de demnitate din istoria noastră recentă și ar trebui să avem curaj să ieșim din logica în care au băgat-o politicienii mărunți din Republica Moldova”, a spus deputatul Eugen Tomac.

Traian Băsescu, după 10 ani de mandat de președinte al României, susține că are suficientă energie pentru a se dedica celui de-al treila proiect de țară – Reîntregirea.

“Pentru că la terminarea funcțiilor publice în România am rămas cu sentimentul că mai avem ceva de făcut și pentru că încă am suficientă energie, am zis să-mi dedic această energie unui obiectiv pe care, ca președinte în funcție, l-am declarat în 2013 la București. Am spus că România și-a atins cele două obiective de țară – intrarea în NATO, care garantează securitatea și intrarea în Uniunea Europeană, care creează o perspectivă de prosperitate, iar al treilea obiectiv de țară trebuie să fie Reîntregirea, Unirea cu Republica Moldova”, a declarat președintele de onoare PUN.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button