10TVActualități

VIDEO// R. Moldova înregistrează un progres redus în implementarea Acordului de asociere cu UE

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova înregistrează un progres foarte redus în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar în comparație cu 2017 se atestă un regres calitativ. 679 din cele 1 487 de măsuri au fost evaluate în cadrul Raportului Alternativ al Institutul pentru Politici și Reforme Europene au fost evaluate. Rezultatele sunt îngrijorătoare. 

Planul Național de Acțiuni cu privire la implementarea Acordului de Asociere R. Moldova – UE, în primul semestru al anului 2018, a fost realizat în proporție de 41,2%, iar rata generală de îndeplinire, în raport cu toate măsurile planificate până la sfârșitul anului 2019, este de 20,7%. Până la 1 septembrie 2018 se constată un progres foarte redus în punerea în aplicare a angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere, din cauza încetinirii dialogului politic UE-Moldova și a suspendării asistenței financiare din partea Uniunii Europene.

Cel mai bun indicator de realizare calitativă a angajamentelor din Acordul de Asociere se înregistrează în domeniul Comerțului și aspectelor legate de Comerț și în procesul de transpunere a legislației în mai multe domenii sectoriale, cum ar fi în special sectorul energetic sau financiar-bancar.

Din cele 617 de măsuri evaluate până la sfârșitul primului semestru din 2018 au fost realizate 280 de acțiuni, 230 de măsuri sunt în curs de realizare, inclusiv 33 de măsuri cu caracter continuu. Totodată, 108 de măsuri nu au fost încă inițiate. 34 de măsuri sunt cu termen continuu de realizare (2017-2019).


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button