10TVActualitățiRomânia

VIDEO // Flotila România Centenar, proiect de celebrare a Centenarului Marii Uniri la Londra

Distribuiți acest articol!

Regata Marii Uniri – succes românesc la Londra. Flotila România Centenar este primul eveniment al toamnei derulat la Londra de Institutul Cultural Român, în acest weekend, proiect ce face parte din amplul program de celebrare a Centenarului Marii Uniri. Desfășurat în aer liber, pe Tamisa proiectul a debutat cu prima participare a României, condusă de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin. Ediția din acest an a atras peste 330 de echipaje din întreaga lume, de la atleți profesioniști, până la echipe formate din amatori.

România a participat la cursă în cadrul unui program amplu dedicat Anului Centenar, care a avut loc în perioada 8-9 septembrie, intitulat „Regata Marii Uniri – Flotila România Centenar”.

Flotila românească prezentă la competiție a fost alcătuită din șase ambarcațiuni special special construite în Delta Dunării pentru a reprezenta, simbolic, regiunile istorice care au format România Mare în 1918: Țara Românească, Moldova, Transilvania, Basarabia, Bucovina și Dobrogea.

Echipajele au fost formate din membri ai diasporei românești din Marea Britanie, mulți dintre ei foști sportivi, care au răspuns cu mare entuziasm chemării lui Ivan Patzaichin, precum și dintr-o echipă de vâslași profesioniști veniți special din România pentru eveniment.

Bărcile participante la The Great River Race au fost luate cu asalt de vizitatori, iar povestea Marii Uniri a fost spusă prin intermediul unei instalații architecturalo-tehnologice cu șase ecrane LCD.

Proiectul „Regata Marii Unirii – Flotila România Centenar” a făcut parte din programul Festivalului Tamisei – Totally Thames 2018 și a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23” şi Primăria Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Festivalului Totally Thames.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button