10TVActualitățiRomânia

VIDEO // România instruiește cardiologii din RM. Moldovenii vor face cursuri la București

Distribuiți acest articol!

Specialiștii din domeniul cardiologiei din Republica Moldova vor fi instruiți în România și Italia în aplicarea tehnicilor inovative în tratarea maladiilor cardiovasculare. Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat între reprezentanții ministerelor sănătății.

Specialiștii din domeniul cardiologiei și cardiochirurgiei din Republica Moldova vor fi instruiți în realizarea tehnicilor moderne a procedurilor invazive și neinvazive pe cord, de către specialiștii în domeniu din Italia și România.

Un document în acest sens a fost semnat un acord de colaboare de către reprezentanții Ministerelor Sănătății a statelor vizate. Documentul prevede cooperarea între Universitățile din cele 3 state, desfășurarea mai multor programe de formare profesională și de pregătire a specialiștilor din domeniul cardiologiei, precum și consolidarea capacităților diagnostice, inclusiv în domeniul ecografiei transesofagiene perioperatorii.

Acordul de cooperare a fost încheiat pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii în baza unui alt acord și prevede colaborări în domeniul activităților culturale, didactice, educaționale și de cercetare în tratamentul bolilor cardiovasculare.

Acordul semnat astăzi vine ca un suport considerabil în acțiunile Ministerului privind prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare în țara noastră. Schimbul de experiență între țări va contribui la dezvoltarea abilităților specialiștilor în tratamentul bolilor cardiovasculare și dezvoltarea serviciului cardiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari.
Menționăm că, statisticile anului 2017, arată că circa 680.135 de persoane suferă de boli ale aparatului circulator și au fost efectuate circa 4720 de intervenții pe cord.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button