MAGAZIN

VIDEO. Cele 21 de cărucioare vor ajunge cu bine la beneficiari. Poliția și-a cerut scuze

Distribuiți acest articol!

UPDATE// După mai bine de 22 de ore petrecute lângă frontiera Giurgulești, Alexei Paluță și Alexandru Rotaru au reușit să le dovedească polițiștilor că transportarea cărucioarelor este una sută la sută legală. Poliția și-a adus scuzele de rigoare.

21 de cărucioare ce urmau să ajungă la oamenii cu nevoi speciale din Republica Moldova, din partea Asociației Tighina și Platformei Unioniste Acțiunea 2012, au fost reținute de către Poliția de Frontieră moldovenească de la Giurgiulești, după ce Președintele Asociației “Tighina”, Alexei Paluță, și Secretarul General al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, Alexandru Rotaru, au stat șase ore în vama moldovenească, trecând ușor de cea română.

Cărucioarele au fost aduse în temei legitim în Republica Moldova, 10 mașini transportând câte 2 cărucioare fiecare, impozitele pentru acestea fiind achitate de către transportatori.

Pentru a economisi resursele, cărucioarele, după ce au trecut de ambele frontiere, au fost încărcate într-un singur microbuz. La nici 2 km de mers, mașina a fost oprită de către poliție.

Donatorii se arată indignați de acțiunea polițiștilor, fiindcă, spun ei, totul a decurs legal, aceștia neîncălcând nicio normă legitimă.

Contactat de 10TV, președintele Asociației Tighina a afirmat că “din punct de vedere legislativ, Republica Moldova are o legislație foarte delicată. În vamă nu există un birou destinat pentru declararea bunurilor care urmează să fie donate, iar apoi să se vină cu confirmarea că într-adevăr au fost donate. Este nevoie să mergi din ușă în ușă, prin diferite instanțe pentru obținerea anumitor avize, document care nu se eliberează într-o zi. Ne gândim la cetățenii care stau la pat ani de zile și nu au un cărucior să se deplaseze prin casă. În acest caz am încercat să aducem cărucioarele, legal, în Republica Moldova cu 10 mașini, cu câte 2 cărucioare în fiecare. Vama a constatat că transportarea nu a încălcat nicio lege. După ce au trecut barierele, cele 10 mașini s-au întors înapoi în România, iar noi am încercat să ne continuăm drumul către Chișinău, doar că acesta a durat doar 2km. A venit un echipaj de poliție de frontieră și echipajul mobil al vămii, solicitându-ne să ne întoarce, înapoi, întrebându-ne de ce avem microbuzul plin cu cărucioare.”

Alexei Paluță a încercat să le explice că, din punct de vedere tehnic, este mai comod să fie transportate cărucioarele la beneficiari cu o singură mașină.

Menționăm că, beneficiari sunt persoanele cu dizabilități din mai multe raioane ale republicii.

Anterior, Alexei Paluță a donat 5 astfel de cărucioare pentru 5 persoane cu dificultăți locomotorii din raionul Drochia.

Știrea se actualizează… 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button