ActualitățiBasarabia

VIDEO: Salvatorii au testat cele 10 autospeciale SMURD pentru Republica Moldova

Distribuiți acest articol!

Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a efectuat vineri, 9 iulie, testarea capacităților tehnice a zece autospeciale livrate în Republica Moldova în cadrul Proiectului SMURD -2.

Șeful IGSU general -maior Mihail Harabagiu a inspectat personal tehnica de intervenție. Verificarea a avut drept scop testarea compartimentelor tehnice, medicale, a sistemelor de iluminare, deblocare și descarcerare a tehnicii achiziționate, care ulterior urmează a fi utilizată în misiuni de salvare. Activitatea a avut loc sub podul de la Telecentru din mun. Chișinău.Primele 10 autospeciale achiziționate în cadrul Proiectului SMURD -2 au ajuns în Republica Moldova recent.

Tehnica specială a fost livrată la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și urmează să completeze baza tehnică materială destinată acțiunilor de intervenție a echipajelor SMURD. Opt autospecialele sunt de tip F.R.A.P fiind destinate intervenției rapide în caz de incendii sau accidente, evacuării și transportului de victime. Acestea dispun de echipament pentru stingerea incendiilor, descarcerare, acordarea primului ajutor, precum și de o celulă medicală.

Mașinile performante de tip furgon cu tracțiune 4X4, au peste 190 cai putere și sunt destinate misiunilor de salvare.
Totodată la IGSU au ajuns și două ambulanțe de terapie intensivă care vor spori calitatea acțiunilor SMURD. Conform Proiectului SMURD – 2, în țara noastră urmează să mai ajungă alte 4 autospeciale în total vor fi 14 mașini dotate cu echipament medical performant pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea pacienților la spital, dar și efectuarea lucrărilor de descarcerare și salvare.

Proiectul transfrontalier SMURD 2 este finanțat de Uniunea Europeană cu un buget în valoare de peste 10 milioane euro și prevede reconstrucția a două puncte de operare SMURD la Ungheni și Cantemir, dar și construcția a patru platforme de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a patru spitale din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Perioada de implementare a activităților nominalizate vor fi realizate până la finele anului 2022. Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button