Actualități

VIDEO. Sinteza Săptămânii la Sfatul Țării. Invitat – Nicolae Negru

Distribuiți acest articol!

Final de săptămână plină de evenimente politice și, devenite deja o obișnuință, de gafe prezidențiale. Chirtoacă suspendat, Filat contestă la CEDO, Dodon se joacă de-a simbolurile de stat, Lucinschi a încercat să scape de procesul care-l mușcă de fund, iar Plahotniuc a avut o întrevedere cu Pirkka Tapiola. Despre aceste evenimente din această săptămână a discutat Anatol Ursu la Sinteza Săptămânii de la Sfatul Țării, pe 10TV, cu editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru. 

Referindu-se la profanarea drapelului de stat, la Teheran, pentru a doua oară, de către Igor Dodon, Nicolae Negru a declarat: ”Acest lucru demonstrează cât de mult ține Dodon la statul Republica Moldova și, de dragul unor dividende politice, este gata să se dezică de aceste simboluri. El a mai lăsat să se înțeleagă lucrul acesta, pentru că zicea că trebuie adoptat alt drapel sau alte lucruri. Nu mă miră, în privința asta, Dodon”.

Pirkka Tapiola și-a încheiat mandatul de ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova. Cu acest prilej, chiar dacă nu deține o funcție publică, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a mers să dea mâna cu oficialul european. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare. ”Este evident că Vlad Plahotniuc a avut mai mare nevoie de această întâlnire, nu Pirkka Tapiola, care… pleacă. Nu este însă singura întâlnire dintre Plahotniuc și Tapiola. Nu e prima lor întâlnire. Probabil au o relație bună, mai veche. Poate fi un semn de la Bruxelles”, a comentat Nicolae Negru.

 

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție, în urma dosarului parcărilor cu plată. Judecătoria i-a prelungit mandatul de arest la domiciliu cu încă 30 de zile. Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe în privința constituționalității suspendării din funcție a lui Dorin Chirtoacă. ”Există o incoerență, din punctul meu de vedere. Domnul Șor, de exemplu, nu este suspendat, domnul Usatâi nu este suspendat, dar domnul Chirtoacă este suspendat. Totuși, cauza lui Dorin Chirtoacă este legată cu ceea ce s-a întâmplat la primărie. Șor a furat de la bancă, ceea ce este în afara atribuțiilor sale de primar. Același lucru s-a întâmplat cu Usatâi. Aici parcă ar exista o logică a cererilor procurorilor. În privința deciziei Curții Constituționale nu mă pot pronunța, nu sunt jurist”.

 

Casa de avocatură Popa și Asociații a depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Decizia de a se adresa la CEDO a fost luată de Vlad Filat în contextul în care magistrații din Republica Moldova au emis o hotărâre de condamnare ilegală. ”Iarăși e o problemă juridică. Domnul Vlad Filat ar putea să fie vinovat  în ceea ce i se incriminează. Lucrurile acestea se pedepsesc și el știa faptul acesta. Totuși, toate procedurile juridice trebuie respectate cu strictețe. Aici se poate pronunța CEDO”, a comentat Nicolae Negru intenția avocaților lui Vlad Filat.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button