ActualitățiExterneIMPORTANTE

VIDEO: Șor și Plahotniuc, acuzați de trafic de droguri în Federația Rusă

Distribuiți acest articol!

Oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, pe lângă miliardele furate de la moldoveni se mai ocupa și cu afaceri obscure cum ar fi traficul de droguri. Drogurile erau aduse din Maroc sau Columbia prin porturile Giurgiulești și Odesa, mai apoi fiind distribuite și vândute în Federația Rusă și Uniunea Europeană.

În această schemă de tip mafiot este implicat și Ilan Șor, omul care a furat un miliard de dolari din băncile Republicii Moldova.

Numele lui Ilan Șor apare într-o investigație ținută la secret de autorități, însă mai multe date au fost oferite de organele de anchetă ucrainene, respectiv Serviciul de Securitate al statului SBU. Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au pierdut o cantitate mare de cocaină în Portul Odesa prin implicare autorităților din statul vecin.

Rețeaua de traficanți de droguri a primit un nume generic: THE SOVIET UNION OF COCAINE

lan Șor a fost monitorizat în dosarele privind cocaina columbiană traficată în Uniunea Europeană și Rusia prin Moldova, România și Ucraina. Ilan Șor a fost monitorizat atent de unitățile speciale MAI în cadrul mai multor dosare operative privind o rețea de trafic cu cocaină columbiană.

E vorba despre gruparea formată pe infrastructura de afaceri a lui Iurie Luncașu, care, oficial, s-a ”sinucis” în august 2019, fiind și un prieten al lui Plahotniuc, transmite rise.md. Potrivit Rise, sub regimul oligarhic din ultimul deceniu, secretele operative din acest caz au fost îngropate adânc în arhivele instituțiilor de forță, iar dosarele locale s-au mușamalizat, deși o investigație internațională declanșase totul.

Printre altele, ofițerii notează un moment tumultuos din dinamica organizației, când Ilan Sor încearcă să ajute doi traficanți moldoveni și doi sud-americani să iasă din închisoare. Jurnaliștii din Bulgaria și România au efectuat o anchetă, dezvăluind implicarea lui Vladimir Plahotniuc și Iurie Luncașu în traficul ilicit de cocaină columbiană în Europa de Est.

Luncașu a finanțat o rețea de trafic de cocaină din Columbia, iar drogurile au intrat în Europa prin porturile Odessa, Constanța și Giurgiulești. Ulterior, cocaina a fost vândută în UE și Rusia. Acestă notă secretă face parte din colecția de date obținută de RISE Moldova și RISE Project în timpul pre-documentării proiectului de investigație The Soviet Cocaine Union.

Ofițerii serviciului de securitate uncrainean SBU, împreună cu procurorii și ofițerii de poliție din Odessa, Ucraina, au descoperit un trafic maritim de cocaină. Cocaina în valoare de 1.000.000 de dolari a fost găsită într-un container de fructe în timpul unei inspecții de marfă pentru a fi transportată în Europa. Serviciul de Securitate al Ucrainei anunța că doi moldoveni au fost reținuți.

„În timpul examinării aprofundate a mărfurilor care urmau să fie transportate în Europa dintr-o țară considerată unul dintre cei mai mari producători de droguri din lume(Columbia), ofițerii au detectat 12 kilograme de cocaină într-un container de fructe”, se arată în nota SBU.

Instituția menționează că în timpul operațiunii speciale, doi cetățeni moldoveni au fost reținuți după ce au fost prinși încercând să scoată cocaina de pe teritoriul terminalului de containere din afara controlului vamal. În acest caz, au fost inițiate proceduri penale. Se desfășoară anchete și trebuie identificate toate persoanele implicate în funcționarea canalului de contrabandă.

Ilan Șor a încercat prin avocați să îi elibereze pe cei doi traficanți moldoveni arestați în Ucraina. Cel mai probabil ancheta realizată la nivel internațional va fi prezentată în apropierea alegerilor din 11 iulie.

Dosarul lui Plahotniuc pentru trafic internațional de droguri în Federația Rusă

Vladimir Plahotniuc este acuzat de Parchetul General din Rusia pentru un transport de 300 de kilograme de hașiș din Maroc, care a ajuns în Moscova.

Curtea Tverskoy din Moscova a cerut arestarea în lipsă a oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, împotriva căruia Departamentul de Investigații (SD) al Ministerului Afacerilor Interne a prezentat un dosar privind organizarea unei comunități criminale (OCS). Potrivit anchetei, din 2012 până în 2017, grupul infracțional organizat a furnizat sute de kilograme de hașiș din Maroc în Rusia. Anchetatorii ruși au depus pentru prima dată o petiție de arestare, aceștia au fost refuzați pe motiv că Vladimir Plahotniuc nu fusese pus pe lista internațională a persoanelor căutate cu privire la această acuzație. Între timp, omul de afaceri a fost deja arestat de două ori în lipsă în Rusia: în cazul atentatului la viața lui Renato Usatîi și în cazul grupului infracțional organizat, care a retras zeci de miliarde de ruble din Federația Rusă .

Anunțând o cerere de arestare în lipsă în instanță, anchetatorul a spus că Vladimir Plahotniuc, care locuiește în Statele Unite, în timp ce era în libertate, ar putea continuat să se angajeze în activități infracționale, precum și să facă presiuni asupra martorilor în libertate și să se coordoneze cu complicii săi . În plus, reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne a amintit că au fost aduse acuzații împotriva lui Vladimir Plahotniuc într-o serie întreagă de infracțiuni grave. Așadar, în 2017, la cererea TFR, a fost arestat în lipsă de Curtea Basmanny din Moscova sub acuzația de organizare a unei tentative asupra lui Renato Usatîi. În noiembrie 2017, oligarhul a fost trecut pe lista internațională de căutări .

În plus, departamentul de anchetă al Ministerului Afacerilor Interne i-a incriminat pe Vladimir Plahotniuc și pe omul de afaceri Veaceslav Platon pentru furtul a 37 de miliarde de ruble din Rusia. Oligarhul a fost acuzat în lipsă în conformitate cu partea 3 a art. 193.1 din Codul penal al Federației Ruse, efectuând tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină sau în moneda Federației Ruse în conturile nerezidenților care utilizează documente falsificate) și conform art. 210 din Codul penal al Federației Ruse (comunitate criminală organizată). Curtea Tverskoy din capitală l-a arestat și pe Plahotniuc în lipsă.

Al treilea dosar penal a fost legat de droguri

 În februarie 2019, SD al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei a anunțat că dl Plahotniuc este unul dintre organizatorii și liderii unui sindicat transnațional de droguri, ai cărui membri au importat sute de kilograme de hașiș în Rusia din 2012 până în 2017 . După aceea, Vladimir Plahotniuc a fost acuzat în Rusia de săvârșirea infracțiunilor în conformitate cu partea 1 și partea 2 din art. 210 din Codul penal al Federației Ruse (organizarea unei comunități criminale și participarea la aceasta).

În acest sens, în septembrie 2019, anchetatorii Ministerului Afacerilor Interne au apelat la Curtea Tverskoy cu o nouă moțiune pentru arestarea lui Vladimir Plahotniuc în lipsă. Poliția nu a fost de acord cu hotărârea judecătorească și a făcut recurs împotriva acesteia în fața instanței municipale din Moscova, care a returnat petiția de arestare pentru o nouă examinare în cadrul Judecătoriei districtului Tverskoy. În ședința de astăzi, reprezentantul SD al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse a cerut judecătorului să autorizeze arestarea în lipsă a lui Vladimir Plahotniuc timp de două luni de la momentul arestării sau extrădării sale în Rusia. Avocatul lui Vladimir Plahotniuc s-a opus arestării în lipsă, amintind că nu a avut ocazia să afle părerea clientului cu privire la cerere.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button