Actualități

VIDEO: Soția unui om de afaceri către Cavcaliuc: Mi-ați ucis soțul și vreau să răspundeți!

Distribuiți acest articol!

Elena Cosovan, soția fostului director al Pieței „Curcubeu” din centrul Chișinăului, Serghei Cosovan, a făcut în premieră, după moartea soțului său, declarații despre rolul fostului șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, actualul lider al partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, în moartea lui Seghei Cosovan.

Pe adresa redacției DESCHIDE.MD au ajuns mai multe secvențe video în care Elena Cosovan vorbește despre Cavcaliuc și moartea soțului ei. Contactată de reporterii noștri, Elena Cosovan a confirmat că există asemenea videouri și că nu-i este frică să vorbească în fața camerelor despre cazul morții soțului ei. Astfel, am mers la Elena Cosovan acasă unde aceasta ne-a relatat cu lux de amănunte cum regimul Plahotniuc, cu mâinile lui Cavcaliuc și a procurorilor, l-a băgat în mormânt pe soțul ei.

Elena Cosovan susține că în luna iulie 2018, Sergiu Cosovan, pe atunci consilier al „Partidului Nostru” în orașul Codru, a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare, fiind declarat vinovat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Acesta ar fi promis unor femei că le va vinde două gherete din piață pe care a fondat-o, ar fi luat de la ele 5500 mii de euro, iar  gheretele nu le-a dat. Serghei Cosovan a pledat nevinovat afirmând că dosarul este o formă de presiune pentru a ceda piața.

Până la pronunțarea sentinței, Cosovan s-a aflat în arest preventiv timp de zece luni (din octombrie 2017), fiind diagnosticat cu ciroză hepatică în stadiu terminal. Boala respectivă Cosovan o avea de mai mulți ani, însă o împiedica să se agraveze cu medicamente. În această perioadă, în instanțele de judecată erau examinate alte două cauze intentate împotriva sa, unul fiind despre prelungirea ilegală a contractului cu privire la darea în arendă a terenului pe care este situată piața.

Din momentul reținerii sale, avocații săi au solicitat în repetate rânduri eliberarea sub control judiciar pentru perioada de desfășurare a anchetei, iar în final, s-au adresat la CEDO. La 29 martie, 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat, în regim de urgență, plângerea lui Serghei Cosovan și a cerut Guvernului de la Chișinău să prezinte, în mod prioritar, observațiile sale față de plângerea respectivă. La aproximativ jumătate de an după răsturnarea regimului Plahotniuc, la sfârșitul lunii decembrie 2019, Cosovan a fost eliberat din pușcărie, însă boala lui s-a agravat în cei doi ani de detenție atât de mult, încât medicii nu l-au mai putut salva.

Astăzi, Elena Cosovan declară că soțul ei trebuia să trăiască, însă Cavcaliuc și gașca lui au avut grijă ca acesta să stea în penitenciare până când boală să nu mai poată fi tratată și astfel să moară.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button