ActualitățiExterne

VIDEO // Statuia lui Karl Marx dezvelită în Germania a declanșat controverse

Distribuiți acest articol!

O statuie uriaşă din bronz a lui Karl Marx, cu o înălţime de 4,5 metri, a fost dezvelită în oraşul german Trier, care a acceptat această lucrare de artă de la un renumit sculptor chinez, după mai mulţi ani în care au avut loc dezbateri pe ideea că acest gest ar demonstra acceptarea abuzurilor ale drepturilor omului ce se petrec în China. Dezvelirea acestei statui şi alte evenimente pentru comemorarea filosoful la împlinirea a două secole de la naşterea acestuia au iscat controverse, scrie news.ro.

Marx este coautor al Manifestul Partidului Comunist, alături de Friedrich Engels. Potrivit Manifestului, toată istoria omenirii este bazată pe diferenţele de clasă. Guvernul capitalist al Chinei îi prezintă lucrarea ca pilon central al modului său de guvernare. Însă, Marx rămâne o personalitate controversată în rândul germanilor, dintre care mulţi au trăit sub guvernul comunist al Uniunii Sovietice, inspirat de acest filosof.

“Dacă vreţi să îl criticaţi pe Marx, sunteţi bineveniţi, dar nu cu violenţă şi furie distructivă”, a spus Michael Schmitz, purtător de cuvânt al oraşului Trier.

Un partid de extremă dreapta, Alternative for Germany (AfD), plănuise să organizeze un marş al tăcerii în memoria victimelor comunismului, în timp ce a fost plănuit şi un contra-protest. Teoriile lui Marx au fost folosite de adepţii lucrărilor sale pentru a pune bazele comunismului, un regim în care clasele sociale şi proprietatea privată dispar.

Totuşi, state comuniste precum Uniunea Sovietică şi China au devenit cunoscute pentru represiune şi abuzuri ale drepturilor omului.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button