10TVActualitățiIMPORTANTE

VIDEO // UE condamnă R. Moldova. Mureșan: Există 0 încredere în autoritățile de la Chișinău

Distribuiți acest articol!

Parlamentul European ia distanță față de Republica Moldova. Motivul? Invalidarea alegerilor. Legislativul European a adoptat astăzi o rezoluție referitoare la criza politică din Republica Moldova. Bruxellesul recomandă suspendarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar pentru statul nostru. Documentul a fost adoptat cu votul a 343 de europarlamentari din cei 538 prezenți la ședință. Alți 35 de deputați au votat împotrivă, iar 160 s-au abținut.

Parlamentul European a dezbătut în această dimineață subiectul privind situația drepturilor omului în Republica Moldova. În urma discuțiilor a fost adoptată o Rezoluție, cu votul a 343 de europarlamentari. În același timp, 160 de europarlamentari s-au abținut, iar 35 au votat contra.
În textul rezoluției se precizează că Parlamentul european condamnă cu fermitate decizia de invalidare a rezultatelor alegerilor locale de către Curtea Supremă de Justiție „pe motive dubioase și netransparente, care au subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral”.

Luarea acestei decizii arată clar că autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în tendința UE de a sprijini R. Moldova, a declarat europarlamentarul român Siegried Mureșan în cadrul dezbaterilor.

În acest context, forul legislativ a îndemnat Comisia Europeană să suspende atât plățile prevăzute de asistența macrofinanciară, cât și sprijinul bugetar pentru Moldova. Totodată, parlamentarii europeni au îndemnat autoritățile de la Chișinău „să urmeze integral recomandările Comisiei de la Veneția cu privire la reforma electorală”.

Ieri, Delegația Uniunii Europene la Chișinău a anunțat că UE a suspendat plata primei tranșe din Programul de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova.

Amintim că imediat după ce instanțele de judecată moldovenești au pronunțat decizii de anulare a alegerilor locale din Chișinău, autoritățile europene au criticat hotărârile, calificându-le drept netransparente.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button