10TVActualitățiIMPORTANTE

VIDEO // Unire prin interconectare energetică. RM renunță la gazul rusesc pentru cel românesc

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova nu mai vrea gaze naturale din Rusia. Doreşte, în schimb, interconectarea energetică cu România. Schimbarea strategiei în privinţa importului de gaze naturale va duce la întreruperea contractului cu concernul rus Gazprom. În schimb, se va concentra pe construcţia gazoductului Chişinău-Ungheni, care asigură aprovizionarea energetică din România.

Chișinăul nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România, potrivit Ministrului Economiei, Chiril Gaburici. Actualul contract cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019. Gaburici a explicat că, după finalizarea gazoductului iasi-Ungheni-Chişinău, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze, nu din Rusia, şi implicit o poziţie mai bună la eventualele negocieri. Ministrul economiei mai spune că atunci va fi concurenţă şi toţi se vor lupta să ne aibă drept client.

Sincron Gaburici

Între Republica Moldova şi Federaţia Rusă există un contract pentru furnizarea gazelor naturale din 2008, care e reînnoit în fiecare an. Actuala înţelegere între Chişinău şi Moscova îşi va finaliza termenul în a doua parte a anului 2019. Însă după aceea Chişinăul nu mai vrea reînnoirea contractului.

Continuarea Construcţiei gazoductului Iași – Chișinău, pe tronsonul Ungheni – Chișinău, este programată să înceapă luna aceasta, şi ar urma să dureze circa zece luni.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button