10TVActualitățiBasarabiaIMPORTANTERomânia

VIDEO // Unire prin proiecte concrete // Primăria municipiului Buzău a alocat 100.000 de euro pentru reconstrucția falezei râului Nistru

Distribuiți acest articol!

100 de mii de euro. Atat a alocat Primăria municipiului Buzău pentru reconstrucția falezei râului Nistru și revitalizarea peisajului Cetății Soroca. Proiectul este realizat în urma acordului de înfrățire semnat de Buzău și Soroca în 2017. Acum, muncitorii au demarat lucrările, iar inaugurarea noii fețe a Cetății va avea loc în primăvara anului 2019.

Lucrările de refacere a falezei Nistrului se estimează la aproximativ 138.500 de euro. Cea mai mare parte a surselor financiare este oferită de Consiliul local Buzău, iar un sfert din sumă va fi alocat de către Consiliul municipal Soroca.

Susţinerea colegilor din România se înscrie în Acordul de înfrăţire, semnat de către primarii de Buzău şi Soroca, în luna decembrie 2017. Documentul prevede colaborarea în plan social, economic, schimburi de experienţă între angajaţii celor două administraţii, vizite reciproce între elevi şi cadre didactice, precum și organizarea în comun a mai multor întruniri și festivități.

Potrivit surselor de la Primăria Soroca, muncitorii au dat jos tencuiala de pe zidul de protecție, au fost defrişaţi arbuștii, iar în locul lor urmează să fie instalate scaune și felinare. Între acestea vor fi sădiți pomi decorativi. Proiectul prevede îmbunătăţirea condiţiilor de recreere, agrement şi protecţie a mediului înconjurător.

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XVI-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Cetatea este una emblematică pentru Republica Moldovă și constituie o piatră de temelie pentru revitalizarea turismului în regiune.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button