10TVActualitățiRomânia

VIDEO// Veteranii de război unioniști au semnat Declarația de UNIRE. Vezi unde vor fi duminică

Distribuiți acest articol!

Foștii combatanți au ţinut piept gloanţelor ruseşti în războiul de pe Nistru, un capitol tragic din istoria noastră, au semnat şi ei Declarația de UNIRE. Documentul veteranilor va fi înaintat celor două Parlamente, de la Chișinău și București.

„În numele ostașilor moldoveni care au apărat patria noastră împotriva terorismului în Războiul de pe Nistru din 1992, cu sufletul la națiunea română căreia îi aparținem, declarăm dorința de a vedea Moldova răsăriteană unită odată pentru totdeauna cu țara-mamă, România. Noi, veteranii de război de pe Nistru, considerăm necesară unirea ca reparație morală pentru pierderea în urma cu 26 de ani a 279 de vieți omenești și vătămarea altor peste 1200 de militari voluntari moldoveni în lupta cu bande înarmate de teroriști care amenințau să ne încătușeze patria și să țină întreg neamul nostru captiv în bezna epocii staliniste”, a citat din declarație veteranul Alexandru Morărescu.

„Vrem acum unirea cu cei de aceeași limba și tradiție cu noi pentru ca fiii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și prosperitate, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut”, se spune în declarație.

Prizonier de război în 1992, Valentin Botezatu a făcut un apel către stataliștii din Republica Moldova, care împiedică împlinirea unui procesc firesc, cel al REunificării Țării. Speră Unirea va concilia şi conflictul ce încă mocneşte în zona separatistă, un conflict iscat atunci între mişcarea de eliberare naţională din Republica Moldova şi forţele din regiunea transnistreană a republicii.

Veteranii războiului de pe Nistru vor participa la Marșul Centenar, organizat duminică, în Piața Marii Adunări Naționale cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației ”Credinţă-Patrie”, Ghenadie Cosovan.

Ne adresăm către toți camarazii de arme, ca duminică, 25 martie, să ne întâlnim în Piața Marii Adunări Naționale, unde vom arăta că, la fel ca în 1918, ofițerii și ostașii suntem alături de cei care vor înfăptui unirea”, a notat Cosovan.

Pe 25 martie, veteranii spun că vor colabora cu forţele de poliţie în mod voluntar, pentru a asigura ordinea publică de la Marea Adunare Centenară. Luptătorii vor ca astfel să fie evitate orice fel de neînţelegeri sau incidente.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button