MAGAZIN

Viitorul Constanța este noua campioană a României la fotbal

Distribuiți acest articol!

Viitorul Constanța, formație condusă de Gheorghe Hagi, o legendă a fotbalului românesc, și-a adjudecat titlul de campioană a României, în urma victoriei din ultima etapă cu CFR Cluj, scor 1-0. Aflată la egalitate de puncte cu Viitorul, FCSB (Steaua București) s-a clasat pe locul doi, câștigând fără emoții partida cu CSU Craiova, scor 3-0.

Totuși, cei de la FCSB, în frunte cu patronul Gigi Becali, au anunțat că vor contesta la TAS (Tribunalul Arbitral Sportiv) titlul câștigat de Viitorul. Motivul principal este articolul 27, punctul 3, alineatul a, din ROAF, care lasă loc de interpretări, și nu explică  clar dacă în cazul în care două echipe termină la egalitate de puncte, se ia rezultatele directe din întreg campionatul, sau doar din play-off. Astfel, chiar dacă echipei din Constanța i-a fost înmânat trofeul de campioană, ultimul cuvânt îl va avea Tribunalul Arbitral de la Lausanne, în cazul în care FCSB-ul va depune oficial o contestație, ceea ce și se va întâmpla, conform conducerii clubului.

Această situație nu este una fără precedent în campionatul românesc de fotbal, in ultimul deceniu, TAS-ul influientând clasamentul final al Ligii 1 de cel puțin 9 ori.

Până la o decizie finală în acest sens, care se așteaptă până la începutul lunii iulie, deoarece cazul dat se va judeca în regim de urgență, FCSB se mulțumește cu locul doi. Indiferent care va fi deznodământul final, ceea ce rămâne cert este faptul că cele două formații vor fi reprezentantele României în fazele preliminarii din UEFA Champions League.

Clasamentul din play-off la finalul celor 10 meciuri disputate:
Viitorul Constanța – 44 p.
FCSB (Steaua București) – 44 p.
Dinamo București – 40 p.
CFR Cluj – 33 p.
CSU Craiova – 31 p.
Astra Giurgiu – 27 p.

Reamintim că începând din sezonul 2016-2017, Liga Profesionistă de Fotbal a României, a modificat sistemul de disputare a campionatului. Acesta include un sezon regulat, tur-retur, cu 14 echipe, și nu cu 18 ca până acum, iar ulterior, primele 6 echipe clasate, merg în play-off, iar celelalte 8, în play-out, urmând a juca între ele. Această modificare a fost efectuată cu scopul de a mări numărul de meciuri disputate în campionat, astfel se obține un venit mai mare din drepturile de televizare, dar și pentru a fi mult mai atractiv pentru amatorii de fotbalul. Modelul dat, cu play-off și play-out, fiind preluat din campionatul belgian.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button