Actualități

Deputatul Vladimir Andronache „a furat” din BEM peste 1 000 000 de euro

Distribuiți acest articol!

Două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. RISE Moldova a aflat că societățile create pe coasta de est a Americii Centrale sunt controlate de Vladimir Andronachi, un deputat de încredere al oligarhului Vlad Plahotniuc.

Rise Moldova scrie că familia Andronache care controlează cele două companii offshore ar fi scos aproxmativ 1 000 000 de euro din Banca de Economii. Banii s-au plimbat prin mai multe companii intermediare iar într-un final au ajuns pe conturile „Black Sea Holdings SA” și „Webwest Alliance LTD”

Jurnaliștii au aflat că Vladimir Andronachi a deținut două conturi bancare la ABLV Bank din Letonia – o bancă atrasă în mai multe inginerii financiare și care, în cele din urmă, a cedat și a intrat în proces de lichidare.

Astfel, în perioada 2013-2017, Andronachi a încasat pe cele două conturi 385 de mii de euro. Banii au venit de la două societăți offshore pe care le controlează familia sa: Black Sea Holdings SA și Webwest Alliance LTD. În timpul tranzacțiilor bancare, la categoria „destinația plății” a fost indicat: „cheltuieli personale” sau „acord”.

Conform informațiilor de la Agenția Servicii Publice, în 2009, Webwest Alliance LTD – afiliată deputatului Andronachi, a devenit asociată unică a Universal Proiect SRL. Această firmă, cu sediul la Chișinău, a figurat într-un scandal public legat de construcția unui hotel din centrul capitalei, pe terenul monumentului de importanţă naţională – conacul Rîşcanu-Derojinscki (sfîrşitul sec. XIX).

În mai 2014, Webwest Alliance LTD se retrage din firma Universal Proiect SRL, iar noul asociat unic devine compania – Black Sea Holdings SA, controlată de soția deputatului Andronachi.

Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2014, Universal Proiect SRL beneficiază de două transferuri de la Banca de Economii (BEM), în valoare de 32,8 milioane de lei, cu destinația „avans 15% pentru reconstrucție și restaurare conform contractului din 24 noiembrie 2014 și tranșa doua”, conform aceluiași acord dintre firmă și bancă.

Sursa: Rise Moldova


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button