Actualități

Voronin a devenit BANCHER peste noapte la Fincombank

Distribuiți acest articol!

Fostul președinte al țării, Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova declară, că în anul 2020, soția sa a ajuns să dețină un pachet de 43.811 acțiuni la Fincombank.

Aceasta în timp ce pentru anul 2019 indică în declarația de avere și interese depusă la Comisia Electorală Centrală, în calitate de cap al listei Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, că deținea un pachet de 12,5 ori mai mic – doar 3.512 acțiuni, potrivit mold-street.com.

A plătit circa 4,5 milioane lei

Valoarea declarată de cumpărare a pachetului de acțiuni este de 4,47 milioane lei, iar cota în capitalul social al Fincombank este de aproximativ 3,3%.

Curios este că în raportul anual pentru 2020 Fincombank nu menționează familia Voronin printre acționari, chiar dacă unii dintre cei menționați dețineau la 31 decembrie 2020 pachete mai mici de un procent.

Până în anul 2019, Vladimir Voronin indica în declarațiile de avere că soția sa deține un pachet de 52.899 de acțiuni, sau 4,02% din capitalul băncii.

Cum Oleg Voronin a rămas fără bancă

Situația s-a schimbat radical după ce, pe 10 ianuarie 2019, Banca Națională (BNM) a emis o decizie prin care Oleg Voronin și familia sa (Vladimir Voronin și soția sa etc.), dar și alți acționari ai Fincombank (Ivan Antoci și Avicomagro SRl) au fost calificați ca persoane ce au acționat concertat în raport cu banca.

În urma deciziei BNM, acțiunile Fincombank au fost suspendate, iar după ce membrii familiei Voronin și ceilalți nu au reușit să le vândă, în termen de șase luni, valorile mobiliare au fost anulate și emise noi acțiuni în același cuantum, care au fost expuse spre vânzare la Bursa de valori, inițial la un preț de 260,66 lei per acțiune, ca apoi să scadă de 3 ori până la 83,75 lei.

Pe 10 ianuarie 2020, Oleg Voronin s-a adresat cu cerere de chemare în judecată către Banca Națională, persoana terță Fincombank, solicitând anularea integrală a Hotărârii BNM nr.15 din 11 ianuarie 2019.

El a susținut că „actul administrativ contestat este pasibil de a fi anulat deoarece BNM a constatat neîntemeiat acționarea concertată a acționarilor, a stabilit eronat aplicabilitatea art. 45 al Legii, și anume obligația de a obține aprobarea prealabilă pentru acționarii constatați că acționează concertat cu banca și a aplicat nejustificat sancțiunile în privința acționarilor”.

Judecătorul primei instanțe, în încheierea din 5 august 2020, a respins cererea, iar acum va urma să o reexamineze.

De notat că, anterior, Oleg Voronin a încercat să stopeze vânzarea la prețuri mici la Bursa de Valori a Moldovei a acțiunilor de la Fincombank ce le-a deținut el și familia sa.

Totodată, în vara anului 2020, el a acuzat BNM de provocare a unui prejudiciu de circa 119 milioane lei, prin faptul că acțiunile Fincombank se vând la un preț mult mai mic decât cel real.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button