ActualitățiBasarabiaIMPORTANTE

Voronin și Cavcaliuc: Afaceri murdare cu substanțe radioactive

Distribuiți acest articol!

Afacerea numită Republica Moldova este un pericol pentru securitatea regională și internațională. Acest lucru a atras atenția comunității internaționale, dar și a Statelor Unite ale Americii care luptă cu traficul internațional de substanțe radioactive.

Schema a funcționat pe vremea lui Voronin, totul se cunoștea la vârf și avea acoperire politică. În complicitate cu băieții șmecheri din gaura neagră Transnistria, pe la Chișinău se trecea liber cu Uraniu sau erau aduse materiale de construcție ieftine, metal și lemn din zona Cernobîl.

Primul lucru pe care l-au făcut organismele internaționale a fost să creeze Agenția Națională de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice în anul 2008. După, au urmat o serie de trainginguri și donații de echipamente de detectare a materialelor radioactive, ca instituția să își facă treaba singură mai departe.

Pericolul radioactiv care a provocat intervenția din exterior e legat de numele lui Vladimir Voronin și al lui Gheorghe Cavcaliuc, fost polițist cu funcții de conducere, care a făcut pasul în politică.

Atenția pe care o acordă Agenția Internațională pentru Energie Atomică Republicii Moldova nu se datorează faptului că la noi există o asemenea industrie, pentru că nu avem centrale atomoelectrice, motivul principal este piața neagră de substanțe radioactive. Problema era enormă acum ceva ani. De exemplu, la summitul internațional din Seoul, 2012, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a adoptat o declarație despre explozia de la Fukushima și despre Republica Moldova. În rest, agenția noastră națională ar trebuie să se ocupe doar de emisiile de la uzina de metale de la Râbnița, din Transnistria.

Iată o secvență din declarația din 2012: „Exemplul Republicii Moldova demonstrează cât de serioasă e problema terorismului nuclear. Lucrând împreună, putem răspunde eficient. În acest caz, agenția a prestat trainguri pentru 60 de oficiali moldoveni și a livrat 70 de unități de echipament special.”

Pe scurt, până în anii 2010-2011, poliția și experții din Republica Moldova nici nu prea aveau cum să descopere traficul de substanțe radioactive.

De schemă a profitat Vladimir Voronin care a livrat acoperire politică, fiul său, Oleg Voronin avea afaceri în domeniul construcțiilor și aducea materiale de construcție contaminate din zona Cernobîl. Totul era ținut sub tăcere, Voronin controla absolut toate instituțiile, presa era ținută în lanț și intimidată ca să nu apară nimic în vizorul public.

Scandalul a izbucnit în 2010, după ce a căzut Voronin, când Gheorghe Cavcaliuc a deconspirat o grupare criminală care a introdus pe piața neagră 1,8 kilograme de Uraniu-238. Peste un an, Cavcaliuc avea să participe la reținerea unei grupări criminale internaționale, prinsă cu Uraniu-235 într-un container.

Cavcaliuc a urcat rapid în ierarhia polițienească până la funcția de șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, funcție deținută între 2014 și 2019, într-un anumit moment ocupând și postura de șef interimar.

În 2007, când avea doar 25 de ani, Cavcaliuc era decorat de Voronin cu Ordinul Credință Patriei în grad de Cavaler, atunci, el lucra la Biroul Delicte Transfrontaliere al Direcției Poliției în Transporturi. De ce a fost decorat? Pentru că știa totul dar tăcea și a scos la iveală o mică parte abia în 2010, sub presiune internațională.

Gheorghe Cavcaliuc, decorat de Vladimir Voronin

Banii care circulă în aceste afaceri murdare sunt foarte mari, un kilogram de Uraniu îmbogățit se vinde pe piața neagră cu peste 3,5 milioane de euro. Americanii au intervenit prin FBI. Agenții lor au deconspirat împreună cu ofițerii moldoveni mai multe scheme de trafic prin regiunea transnistreană și Republica Moldova începând cu anii 2010, cu scopul ca substanțele radioactive să nu ajungă pe mâna teroriștilor. Un exemplu este este reținerea în februarie 2015 a doi bărbați care intenționau să vândă Cesiu-137 grupării statul islamic.

Zonă contaminată cu Cesiu-137 – Chișinău

Totuși schema era veche și pe vremea lui Voronin era lăsată la liber. În 2015, un angajant al agenției pentru activități nucleare a descoperit din întâmplare o zonă contaminată cu Cesiu-137 chiar în centrul Chișinăului. În timp ce conducea mașina pe strada Sf. Andrei, s-a pornit alarma echipamentului de detectare. Pământul a fost excavat și mutat într-o zonă sigură. Contaminarea se produsese mai devreme cu peste 10 ani. Experții au dedus că anume în acel loc a fost dezasamblat containerul cu Cesiu-137 la începutul anilor 2000. Dosarul a rămas totuși fără finalitate.

Dovada că totul se știa în cercurile puterii, este un raport al Serviciului de Informații și Securitate din mai 2015, scurs în presă. Ofițerii de securitate constatau atunci că Gheorghe Cavcaliuc figura într-o anchetă a FBI pentru că le-a furnizat intenționat americanilor informații false despre dosarele care țineau de securitatea lor națională și anume dosarul Uraniu. Sutele de mii de dolari dați de americani pentru susținerea investigației au dispărut fără urmă. Cavcaliuc a mai rămas în funcții ceva vreme, a fost demis doar ofițerul de legătură al FBI în Republica Moldova.

În 2019, Cavcaliuc a plecat de la Inspectoratul General de Poliție odată cu fuga lui Plahotniuc din Republica Moldova și a intrat în politică, făcându-și partid – PACE, Partidul Acasă Construim Europa. Și Voronin a revenit în politica mare, unindu-se cu ucenicul său Igor Dodon.

Informațiile au fost primite de la diferite surse sub anonimat din cadrul structurilor de securitate ale statului.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button