MAGAZIN

Washington și Seul organizează manevre militare într-un context tensionat

Distribuiți acest articol!

Seul şi Washington încep luni manevrele militare anuale. Un exerciţiu care va dura aproximativ două săptămâni. Coreea de Nord a avertizat că aceste exerciţii militare nu fac altceva decât să agraveze tensiunile din regiune. În faţa ambasadei Statelor Unite din Seul, sud-coreeni au protestat în această dimineaţă denunţând exerciţiile comune.

Aceste manevre anuale, între Coreea de Sud şi Statele Unite datează din 1976.

50.000 de soldaţi sud-coreeni iau parte alături de 17.500 de soldaţi americani. Anul trecut, Statele Unite au participat cu 25.000 de soldaţi. Seful Pentagonului, James Mattis a declarat că numărul a fost redus pentru ca să fie atins obiectivul exerciţiului şi nu pentru a fi pe placul Phenianului.

Presa sud-coreeană anunţă în schimb că Statele Unite iau în calcul şi renunţarea la proiectul lor iniţial de a aloca două port-avioane în cadrul acestor manevre.

Cu toate acestea, Coreea de Nord a acuzat Washingtonul că pune paie pe focWashington şi Seul prezintă acest exerciţiu ca fiind unul pur defensiv. În ochii regimului nord-corean, este vorba de o repetiţie înainte de o invazie. Ediţia din acest an, intervine într-un climat de tensiuni exacerbate între între Washington şi Phenian.

Coreea du Nord a testat două rachete balistice intercontinentale în iulie.  Apoi, a ameninţat că va trage patru rachete către teritoriul american Guam, pe care se află două baze militare importante. Demersul a venit la câteva ore după ce preşedintele american Donald Trump ameninţa Coreea de Nord cu “foc şi furie”. Apoi, Kim Jong-un a anunţat că amână proiectul dar a avertizat că execuţia lui depinde de comportamentul Washingtonului.

Sursa: rfi.ro

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button